Ik dacht even naast mijn Windows 8.1 Linux te installeren. Ik koos voor het bekende en voor het gebruiksgemak ontworpen "Ubuntu". Niks mis mee, en de installatie is vrij simpel. Ware het niet dat ik me van knopje had vergist en "per ongeluk" mijn volledige laptop geformateerd heb. Daarmee waren al mijn bestanden op m'n laptop weg, alsook mijn legaal en volledig geregistreerde Windows 8.1. Zonde.

De bestanden zelf waren niet echt een probleem aangezien ik iets daarvoor nog een veel te ingewikkeld maar betrouwbaar backup systeem had uitgedokterd. Daarover later waarschijnlijk ooit wel een post.

Echter, ik was niet voorzien op een installatie van Windows zonder enige vorm van CD's (als die al bij mijn laptop zaten dan zijn die toch al lang verdwenen).

Stap 1: Product Keys

Voor Windows 7 had ik een product key, die heb ik nog steeds want die plakt onderaan mijn laptop. Toen ik Windows 8 aankocht via het internet had ik via e-mail een andere product key gekregen, die enkel geldig was voor Windows 8 upgrades. Deze was ik echter kwijt.

Toen ik op de "Windows Store" website inlogde met het e-mail adres dat ik gebruikt had om Windows te registreren kon ik bij mijn "Product Keys" geen keys terug vinden. Ook mijn alternatief hotmail.com adres had geen Product Keys. Na wat zoeken in mijn e-mails werd het duidelijk, ik moest Microsoft even bellen.

Gelukkig kan je gewoon bellen naar 0800 58 122 (support.microsoft.com/gp/esd-support-phone-number). Daar vertelde ik mijn naam en zij konden opzoeken met welk e-mail adres ik had geregistreerd. Zij konden mij dan de bevestigingsmail van mijn aankoop (inclusief product key en download link naar Windows 8) opnieuw doorgeven. Dit ging allemaal heel vlot en gratis. Dat duurde ongeveer tien minuten.

Ze legden me ook uit dat ik eerst Windows 7 moest installeren en dan moest UPGRADEN naar Windows 8, omdat mijn key enkel een upgrade key was.

Stap 2: Windows 7 Installeren

Aangezien ik geen DVD had met Windows 7 op, moest ik die ook zien te downloaden ergens. Ik wist dat ik Home Premium had voor 64-bit. Gelukkig biedt een erkend retailer van Microsoft producten een download aan op hun website (social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/c0e78d7a-883d-4caa-a8c0-1e127a14612a/windows-7-home-premium-download).

Ik zou de download liever van een officiële microsoft site zien komen, inclusief een connectie beschermd met SSL. Maar goed ...

Hiermee download je een ISO file, dat je dan op een USB-stick kan zetten waarvan je dan kan opstarten (gewoon USB-stick in de PC tijdens het opstarten, zodat de installatie van Windows start).

Echter, daarvoor moet je de "Windows 7 USB/DVD Download Tool" gebruiken, zegt men bij Microsoft. Dit werkte echter met geen enkele van mijn USB-sticks.
Daarna heb ik de open source tool "rufus" gedownload (rufus.akeo.ie). Dat is één executable die je kan downloaden en uitvoeren (met Administrator rechten).

Dan gewoon de USB-stick en de iso file selecteren en op de stick schrijven. Een reboot en klaar is kees, daar was de Windows 7 installatie (waarvoor de Product Key onderaan mijn laptop kleefde).

Stap 3: Upgraden naar Windows 8

Om van Windows 7 naar Windows 8 te upgraden moest ik een andere iso file downloaden, de link hiernaar stond in de mail die Microsoft terug had verzonden naar mij. Opnieuw gebruikte ik Rufus om de iso te kunnen opstarten.

Aangezien ik nog geen bestanden had kon ik een lege Windows 8 installeren.

Stap 4: Upgraden naar Windows 8.1

Windows 8.1 is de eerste update van Windows 8, te installeren via de "Store" (de Windows App Store dus). Waarom dat zo is mag iemand me wel eens komen uitleggen.

Hiervoor had ik geen product key meer nodig, maar ik moest wel eerst alle updates van Windows 8 installeren.

Dat leek niet te werken omdat het "Windows Update" scherm de vooruitgang van het downloaden en installeren van updates niet correct weergeeft. Het lijkt alsof er niks gebeurt terwijl hij eigenlijk van alles aan het downloaden en installeren is. Dus, gewoon laten doen tot hij klaar is en niet op je laptop zitten kloppen omdat het "niet werkt" ...

Step 5: Backup van systeem maken

Nu ik een propere en lege Windows 8.1 omgeving had heb ik "CloneZilla" gebruikt om een backup te maken van mijn volledige harde schijf, zodat ik volgende keer niet meer volledig Windows hoef te herinstalleren. Ik kan dan gewoon de schijf in zijn originele staat terug zetten.

Stap 6: Backups terug plaatsen

Hierna kon ik de USB-disk met mijn backups van bestanden (foto's etc ...) in de laptop steken en de bestanden terug zetten. Eventueel liet ik wat zaken achterwege die ik niet meer nodig had.

Stap 7: Lessons Learned

 • Backups van je bestanden hebben geeft je een gerust gevoel
 • Opletten als je Ubuntu Linux installeert
 • Windows Product Keys hou je best bij
 • Jammer genoeg ontbreken er een paar drivers die bij de windows van mijn laptop zaten en Sony ondersteunt geen drivers voor Windows 8 (voor mijn type laptop)
  • Hierdoor werken de shortcuts voor schermhelderheid niet meer (hoe erg)
  • Op linux werken die shortcuts perfect zonder Sony. Shame on you Windows!
  • Installeer EERST de drivers op Windows 7, als die wél nog ondersteunt wordt door jouw laptop fabrikant en upgrade dan pas.
 • De DVD/USB Download Tool van Microsoft gebruik je beter niet, gebruik gewoon Rufus, veel sneller en werkt blijkbaar met elk type USB-Stick

Tijdverlies was mijn deel maar een propere Windows (die heel snel opstart) het resultaat.