Aangezien ik nu toch al bezig ben met te bloggen over dit blog kan ik dat maar beter even volhouden. Op zich is dat ook wel te verdedigen aangezien ik hier dingen aan het uitvogelen ben wil ik dat ook ergens noteren.

Vandaag op de agenda: "analytics", oftewel een geavanceerde hit-counter voor het blog.

Google Vermijden

De de-facto standaard voor de meeste websites is google analytics. Dat is ook out of the box beschikbaar in Octopress. Maar aangezien ik probeer mijn afhankelijkheid van google een beetje te verminderen en tracken toch niet zo populair is zocht ik naar een alternatief dat ik "zelf" kon hosten naast mijn blog, op OpenShift.

Dat alternatief heb ik gevonden in: "Piwik". Een "open source web analytics platform". OpenShift heeft een "cartridge" voor Piwik zodat de site opzetten op je eigen hosting ongeveer één minuut duurt en één klik vereist.

Achterliggend wordt er een php website opgezet met een MySql back-end.

Eens opgezet moet je een admin account aanmaken en configureren welke websites je wilt "tracken". In mijn geval dus enkel dit blog.

In het Blog steken

Eens een website is toegevoegd krijg je van piwik een stukje javascript dat in elke pagina zou moeten zitten. Dus dit kan gewoon in de head template van het blog.

In het aangeleverde stukje code zit ook een onzichtbare gif afbeelding als alternatief, wanneer een gebruiker geen javascript gebruikt. Ik vind dat persoonlijk allemaal een beetje ver gaan, dus ik heb dat eruit gegooid.

De uiteindelijke code is het volgende blokje javascript:

 var host = "stats-aaronlenoir.rhcloud.com";
 var _paq = _paq || [];
 _paq.push(['trackPageView']);
 _paq.push(['enableLinkTracking']);
 (function() {
  var u = "https://" + host + "/";
  _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']);
  _paq.push(['setSiteId', 1]);
  var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript';
  g.defer=true; g.async=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s);
 })();

Tracken

Ikzelf probeer zoveel mogelijk tracking uit te schakelen. Dan lijkt het ironisch dat ik dan wel een "tracker" op mijn blog zet. En dat is het ook. Ik probeer echter wel enkele voorzorgen te nemen:

 • Piwik houdt rekening met de "do-not-track" vlag van browsers. Indien die aan staat zie ik niks in mijn analytics over dat bezoek.
 • Ik heb Piwik zo geconfigureerd dat het enkel de eerste byte van het IP adres logt. Dit zorgt voor onnauwkeurige locatiebepalingen van bezoekers, maar dat vind ik sowieso niet belangrijk.

De bedoeling is enkel om een idee te hebben van de activiteit op dit blog - activiteit die tot nog toe niet bestaat trouwens.

Conclusie

Wie even weg wil van google en toch statistieken over website bezoekers wil, kan gerust Piwik installeren en zélf de controle krijgen over je data. In mijn geval zit er nog altijd mijn PaaS provider OpenShift tussen natuurlijk.

Er zijn er nog enkele andere, maar voor OpenShift leek dit me te gemakkelijk om nog verder te zoeken.