Note: I have put a short English summary at the bottom of this post.

Een tijdje geleden raakte ik er eindelijk van overtuigd dat het, ondanks het grote aanbod, toch een goed idee zou zijn een blog te starten.

Nog voor ik er eigenlijk mee begon zat ik met een lastige keuze: maak ik een blog in het Nederlands of in het Engels?

Voor beide keuzes valt wel iets te zeggen, en ik zit nog steeds in een tweestrijd.

Waarom Nederlands?

Gezien de grote aanwezigheid van het internet in het dagelijkse leven is het "belangrijker dan ooit" voor iedereen om op de hoogte te zijn van enkele concepten op het internet. Dat er een goed begrip is van "veiligheid" en waarom bepaalde dingen die bijzonder handig zijn, toch kritisch moeten worden benaderd.

Getuige daarvan bijvoorbeeld het heel recente "The Snappening", waarbij een website die snapchat beelden opslaat gehacked werd en waarmee dan erg veel private foto's van jongelingen online kwamen.

Ik denk dat het aanbod aan Nederlandstalige informatie hierover vrij beperkt is. Tenminste zover ik zie.

Omdat voor mensen met een achtergrond in IT en software ontwikkeling het Engels de meest logische keuze is voor een blog denk ik dat Nederlandstalige mensen die minder vaak met dit onderwerp bezig zijn het moeten hebben van de "mainstream media" die vaak niet accuraat is in de berichtgeving.

Daarom dacht ik: misschien kan ik een deel van deze kennis delen met mensen uit mijn omgeving in onze eigen moedertaal.

Op die manier zou ik dan kunnen bijdragen aan een beter begrip van de huidige technologie. Want je mag het af en toe wat grootser bekijken hé.

Waarom Engels?

Vaak wil ik ook wel iets schrijven over software ontwikkeling zelf. Dan wil ik vrij diep gaan en ga ik eerder voor mijn "collega's" iets schrijven dan voor het algemene publiek.

Mijn doelgroep is in dat geval dus erg verschillend.

Aangezien bijna iedereen die in de IT of software ontwikkeling bezig is toch het Engels vrij goed onder de knie heeft zou ik door te schrijven in het Nederlands waarschijnlijk altijd minder mensen bereiken dan in het Engels.

Immers, als ik Nederlands schrijf beperk ik mijn publiek tot een relatief kleine groep van Nederlandstalige geïnteresseerden. Schrijf ik in het Engels dan bereik ik waarschijnlijk nog steeds de grote meerderheid van die Nederlandstalige geïnteresseerden en daar bovenop nog geïnteresseerden in de rest van de wereld.

Het is ook zo dat het jargon in de IT sector bijna volledig Engelstalig is. Het komt soms wat onnozel over Nederlands te schrijven en dit dan vol te gooien met Engelse termen en buzzwords. Dan lijk je een beetje op de trend-watcher uit "De Ideale Wereld".

De Doelgroep

Het lijkt er dus op dat ik het doel van de artikels en mijn doelgroep zelf moet vastleggen.

Aan de ene kant wil ik technische artikels schrijven.

Voor mezelf - en hopelijk voor anderen - is het dan interessant om deze technische zaken neer te schrijven. En als ik dit wil delen met gelijkgestemden schrijf ik best in het Engels. Ik heb nog nooit een Nederlandstalige software ontwikkelaar ontmoet die niet in het Engels kan communiceren.

Aan de andere kant zou ik graag af en toe zaken proberen uitleggen die interessant zijn voor mijn eigen omgeving. Aan mensen die zich niet noodzakelijk binnen de IT bevinden maar er desalniettemin mee te maken krijgen.

In zo'n geval denk ik dat ik mij beter in het Nederlands kan uitdrukken.

Conclusie

De taal van een artikel is afhankelijk van de doelgroep.

Schrijf ik om het "algemene publiek" te bereiken dan schrijf ik in het Nederlands. Schrijf ik om mensen uit de IT- en software ontwikkelingswereld te bereiken schrijf ik het best in het Engels.

Wil ik het bereik van mijn blog vergroten dan schrijf ik in het Engels.

Ik zit nog steeds met een dilemma:

  • Schakel ik over naar Engels?
  • Wissel ik af tussen beide talen afhankelijk van de doelgroep van het artikel?

Ik zie het niet echt zitten om af te wisselen, maar het is soms leuk om in je eigen taal de mensen aan te spreken over onderwerpen die jou sterk interesseren. De uitdaging ligt erin de interesse te wekken bij hen die het niet noodzakelijk al interesseert - ook al is het soms belangrijk.

Er is nog één andere optie: twee blogs. Eén voor "software ontwikkeling" en één voor ruimere onderwerpen.

Het blog is nog jong - en Nederlandstalig - dus erg veel lezers heb ik nog niet, maar input hieromtrent is meer dan welkom.

English Short(er) Version

Recently I started a blog, with the goal to blog about my interests in technology and software development. Ever since the start I struggled with the question if I should write in English or in Dutch (my native language).

Until now I opted for Dutch because I often wanted to explain a technical topic for which there were plenty of English resources online but limited or inaccurate resources in Dutch.

However, I also wanted to write about software development in a very hands-on fashion. In which case it actually makes sense to write in English since this broadens my target audience without excluding Dutch speaking software developers.

I say "without excluding" because the lingo of software development is very much orientated towards English. During my workday I almost exclusively read information in English - that's just the nature of the industry. I have never met a Dutch speaking software developer that wasn't able to communicate clearly in English.

I realise that in some places this is very different, but for Belgium and The Netherlands this is certainly the case. And I base that on no figures at all to be honest. It just has never happened that I could only communicate in Dutch with someone in IT.

So I have a dilemma:

  • Do I switch to English completely?
  • Do I jump between Dutch and English depending on the target audience of that specific blog post?

I see one other possibility. To maintain two blogs, one in English for software development stuff, targetting peers in "the business". And another for more general blogging stuff in Dutch, relating to my actual everyday environment.

The blog is young, and has been totally Dutch so far, so I don't have many readers yet. But comments are more than welcome on this one ...