Ikzelf gebruik altijd een ad-blocker (ublock origin) op het Internet. Dit zorgt voor sneller ladende websites, minder afleiding, meer privacy en minder kans op "virussen".

Een redelijk argument tegen ad-blockers is dat sommige websites hierdoor inkomsten mislopen. Zij bieden gratis diensten aan maar krijgen geen reclameinkomsten.

Er is momenteel een experimentele browser (zoals Firefox, Chrome of Internet Explorer) aan het proberen een alternatief model aan te bieden: Brave.

Micro Payments

Kort gezegd: de browser ziet welke websites je bezoekt en verdeelt een bepaald bedrag over die websites. Websites die je vaak bezoekt zullen een groter deel van de koek krijgen.

Je kan zelf je budget instellen dat je wilt verdelen, per maand.

De betalingen zouden redelijk anoniem zijn.

Er is geen expliciete deelname nodig van de bezochte websites. Wanneer Brave ziet dat een bepaald bedrag naar een website zou kunnen gaan en er is nog geen betaalplan, nemen zij contact op met die website zodat ze het geld kunnen over maken.

Opgelet, dit alles is nog in test fase.
Ik wou dit graag eens uittesten. In deze post het relaas.

Stap 1: Brave Installeren

Brave is gelijkaardig aan andere browsers. Het verschil zit hem vooral dat ad block, anti-tracking e.d. functionaliteiten ingebouwd zijn. Zo hoef je geen bijkomende extensies te installeren.

Brave is nog niet even aangenaam werken als Firefox en Chrome, moet ik wel zeggen. Maar op het moment van schrijven zaten ze ook pas aan versie 0.12.1.

Brave Startscherm

Bij de instellingen zijn de details te vinden om het betaalsysteem in te schakelen. Standaard staat het uitgeschakeld.

Brave Payments

Stap 2: Brave Payments inschakelen

Brave Payments werkt via "Bitcoin". Dat is een vorm van elektronisch geld, gebasseerd op wiskunde en enryptie. De werking uitleggen gaat me wat ver. De basis is dat je een lokale portefeuille ("wallet") hebt. In de praktijk is dit gewoon een bestandje op je computer.

Zo'n - lege - portfeuille wordt aangemaakt als je Brave Payments inschakelt.

Brave Payments Ingeschakeld

De eerste stap is om Bitcoin in de portefeuille te krijgen.

Stap 3: Bitcoin aankopen

Er zijn verschillende diensten waarmee je Bitcoin kan aankopen. Hou er rekening mee dat Bitcoin een koers heeft, net zoals elke ander munt.

Brave biedt je de keuze tussen Bitcoin aankopen met een bancontact kaart of credit kaart. Alternatief kan je ook van een bestaande Bitcoin portefeuille geld opladen.

Ikzelf heb geen Bitcoin portfeuille, dus zal het moeten overschrijven. Brave biedt je de kans via de dienst Coinbase. Deze ontvangt je betaling en zet dit om naar Bitcoin.

Opgelet: hoewel Bitcoin niet meer zo nieuw is, blijft het toch een eigenaardige munteenheid en je moet een beetje vertrouwen leggen in de diensten die jouw geld naar Bitcoin zullen omzetten.

Wat me opvalt is dat Brave momenteel sowieso USD (US Dollars) lijkt te verwachten. Dat wil zeggen dat we met twee koersen rekening moeten houden: Euro naar USD en USD naar Bitcoin.

Op het moment van schrijven kwam € 1 overeen met $ 1.12 en 1 Bitcoin kwam overeen met 609.9 USD.

Obstakel 1

Jammer genoeg kon ik in België via Coinbase géén Bitcoin aankopen.

Dit is eigenaardig want op de website van Coinbase kan je lezen dat dit in België wel mogelijk moet zijn.

Om hierrond te werken zal ik eerst een Bitcoin portefeuille moeten aanmaken en vanaf daar geld overschrijven naar mijn Brave portefeuille.

Stap 3.1 Bitcoin Portefeuille Aanmaken via Coinbase

Opgelet: Waarschijnlijk kan je rechtstreeks naar je Brave portefeuille storten en hoef je helemaal geen Coinbase portefeuille aan te maken.

Coinbase gaat voor je een Bitcoin portefeuille aanmaken en beheren. Een beetje zoals Paypal kan je dan geld opladen naar de portefeuille. Deze blijft wel op de site van Coinbase staan.

De eerste stap is je inschrijven. Coinbase vraagt je je GSM nummer te koppelen, maar dat sla ik maar over.

Hierna krijg je een overzicht van een lege portefeuille.

Via "Settings" kan je een "Payment Method" toevoegen op Coinbase:

Hiervoor moet je je identificeren, met onder andere een foto van je identiteitskaart. Daar heb ik weinig interesse in.

Stap 3.1.1 Bitcoins aankopen zonder Coinbase

Via Coinbase heb ik nu een "portefeuille". Ik wil via een andere service geld storten op mijn portefeuille van Coinbase.

Via Coinbase kan ik het "adres" van mijn portefeuille opvragen.

Het is ondertussen al duidelijk dat Brave's gebruik van Bitcoin voor mensen zonder ervaring hiermee nogal een grote drempel wordt. Ik kan me voorstellen dat het in sommige landen eenvoudiger is dan in andere.

Via een simpele google kom ik terecht bij Bitonic.nl. Hier kan je met Mister Cash Bitcoin aankopen. Dit zou ook in België moeten werken.

  • Ik geef 10 euro in om aan te kopen
  • Ik krijg een waarschuwing dat grote bedragen voordeliger zijn wegens transactie kosten. Ongewtijfeld. Ik vermoed dat hier betere alternatieven voor zijn.
  • Hierna selecteer is Mister Cash als betaalwijze
  • Ik geef mijn BitCoin adres in, zoals verkregen op Coinbase
  • Daarna geef ik mijn IBAN rekeningnummer in
  • Na afrekenen krijg ik een betaalformulier te zien, gehost door "bancontact.pay.be"
  • Verder verloopt de betaling zoals een gewone Internet betaling met bancontact
  • Ik krijg de melding dat de betaling gelukt is en dat mijn "bitcoins worden verstuurd binnen ca. 1 minuut"

Een minuutje later zie ik bij Coinbase een melding van de transactie, met status "Pending" (wachtend) en een bedrag van 0.01703405 Bitcoin, wat op dit moment overeenkomt met €9.23. De transactie heeft me dus €0.77 gekost.

De transactie wacht op het Bitcoin netwerk om de transactie te verifiëren. Zover ik Bitcoin begrijp komt het erop neer dat iedereen die eraan deelneemt dezelfde lijst van transacties deelt. Er wordt onderling (automatisch) overeengekomen welke transacties legitiem zijn.

Na een half uurtje heb ik 2 bevestigingen, dus het is een kwestie van tijd. Blijkbaar vereist Coinbase 3 confirmations vooraleer de overschrijving bevestigd is.

Na een uurtje heb ik deze confirmations. Blijkbaar zou dit sneller gaan voor grotere bedragen.

Stap 3.2 Bitcoin naar Brave storten

Nu er 0.01703405 Bitcoin in mijn portefeuille zitten moet ik die kunnen overschrijven naar mijn Brave portfeuille. Terug in Brave kies ik nu voor de optie om vanaf een bestaande Bitcoin portefeuille Bitcoin over te zetten (Send / Receive).

Met een Bitcoin app zou ik een QR code kunnen scannen, maar dat heb ik nog niet. Ik kan wel een overschrijving doen naar een Bitcoin adres:

Via Coinbase kan je bij "Send/Receive" een bitcoin adres ingeven. Je kan dan een bedrag ingeven en de overschrijving doen.

Opnieuw is het dan wachten tot de overschrijving compleet is.

Het lijkt dat je hiervoor je ID niet moet verifiëren door het uploaden van je identiteitskaart! Dus zeker niet doen.

Na twee bevestigingen zie ik in Brave mijn bedrag ($5.66) staan.

Stap 4 Surfen

Je kan je maandelijks budget instellen. Elke 30 dagen wordt dat budget verdeelt over de websites die je hebt bezocht.

Als er websites zijn waarvan je niet wilt dat ze deelnemen (je betaalt ze bijvoorbeeld al) kan je deze uitsluiten:

Eén opmerking na de payment, het is niet mogelijk om te zien hoeveel van je bijdrage er exact naar welke sites gaat.

Ik zou dit graag wat beter kunnen opvolgen.

Conclusie

Het concept van Brave is erg interessant. Het gebruik van Bitcoin hiervoor zorgt ongetwijfeld voor een hoge drempel, zeker voor minder technische gebruikers of gebruikers zonder ervaring met Bitcoin.

Hopelijk krijgt het idee tractie en kan je later ook op meer praktische manieren een potje geld uitdelen in ruil voor een reclame-vrij Internet. Als genoeg mensen dit systeem willen gebruiken gaan websites hopelijk minder geneigd zijn storende ads te verspreiden en toch nog eerlijk betaald worden.

De vraag is of genoeg mensen genoeg bewust (!) hinder ondervinden om dit aantrekkelijk te maken. Het zal ook wel eenvoudiger moeten worden dan Bitcoin om het draagvlak te vergroten.